Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Wspaniały, sycący i zdrowy. Można go zrobić wyłącznie z mąki kasztanowej i migdałowego mleka, jednak z kakaem, lekko posłodzony (np. zdrowym cukrem kokosowym) jest jeszcze lepszy. Zimą zamiast kakao możemy dodać do niego korzenne przyprawy.

Składniki na budyń kasztanowy: 250ml mleka (również migdałowego lub kokosowego), 2 duże łyżki mąki z kasztanów jadalnych,  1 łyżeczka masła (można użyć kokosowego), na kasztanowo-korzenny dodatkowo: po szczypcie cynamonu, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej, na kasztanowo-czekoladowy dodatkowo: 1 łyżeczka surowego kakao, 1 łyżeczka cukru (surowego trzcinowego lub kokosowego).

Mieszamy w garnku mleko i mąkę kasztanową (cukier, kakao lub przyprawy korzenne – jeśli wybraliśmy opcje bogatsze). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Dodajemy masło kokosowe i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszając. Przelewamy do miseczek i dekorujemy np. czipsami kokosowymi albo pieczonymi winogronami. Prawdziwie jesienny (przy)smak:)

 

Polecane Wpisy
Komentarze
  • Anna
    Odpowiedz

    Właśnie przyrządziłam na sniadanie budyń w wersji z kakao. Trochę bałam się tego smaku, zwłaszcza, że to nowość dla kubków smakowych, ale był naprawdę dobry! Nie najadłam się jednak nim do końca, ponieważ… pół porcji zjadł (a wręcz: pożarł!) mój 9,5 miesięczny synek. Starłam dla niego dodatkowo trzy migdały i dodałam. Piszczał z radości i ciagle domagał się kolejnej i kolejnej łyżeczki 😉 dodam, ze przygoda z rozszerzaniem diety zaczęła się u nas, gdy miał 8,5 miesiąca, wcześniej w ogóle nie chciał jeść… a teraz inne dziecko, do tego lubi smaki św. Hildegardy ❤️ Habermus uwielbia, chleb orkiszowy (oczywiście Oberkulmer Rotkorn) je tak długo, jak mu podaję – mógłby bez końca 😉
    Proszę o więcej cudownych przepisów i dziękuję za te już istniejące na stronie!
    Pozdrawiam

Zostaw komentarz