Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Choć danie to można robić cały rok, młode buraki nie mają sobie równych. Zresztą, w ten sam sposób można przyrządzić selera albo dynię i podać jako przystawkę lub jarzynkę do obiadu. Samo zdrowie!

Składniki: 4 małe buraki ćwikłowe, 1 jajko, 1 łyżka stołowa białej mąki orkiszowej, 100 g grubych płatków orkiszowych, bertram, sól, pieprz kubeba, masło klarowane do smażenia.

Umyte buraki gotujemy pod przykryciem przez około 50 minut (młode gotują się szybciej). Studzimy, obieramy i kroimy w grube plastry.
W misce mieszamy jajka z przyprawami i odrobiną wody. Plastry buraków oprószamy z obydwu stron mąką, zanurzamy w masie jajecznej, a na koniec w płatkach orkiszu. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i smażymy buraczane plastry z obu stron na złotożółto. Moim zdaniem – pyszne!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz