Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Jako że owies, jak podaje św. Hildegarda, wspomaga wesołe usposobienie i czystą, jasną otwartość dziś zamiast mąki orkiszowej proponuję owsianą. Zachęcam, by zrobić z niej pyszne ciasto, które rozgrzeje nam nerwy smakowe i zmysł powonienia. Dziś dodałam do niego ukochane przeze mnie morele, ale z powodzeniem można zastąpić je jabłkami (aromatyzujemy je wtedy cynamonem), gruszkami (idealnie pasuje do nich galgant). Owsiane ciasto z malinami lub wiśniami będzie równie pyszne, a jeśli nie mamy w domu mąki owsianej po prostu zmielmy w młynku owsiane płatki.

Bardzo mobilizują mnie do pracy Wasze komentarze, piszcie proszę, czy udało się już coś wypróbować i jak smakowało. A teraz zapraszam do kuchni.

Składniki: 2 nieubite szklanki mąki owsianej (ok. 200g), 3 jajka, 240g surowego cukru trzcinowego (przy słodkich owocach wystarczy 3/4 szklanki), 200g masła, 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, olejek migdałowy lub waniliowy i pół łyżeczki galgantu (cynamonu, goździków, imbiru – do wyboru), 14-16 połówek moreli (można użyć innych świeżych owoców lub z syropu).

Mąkę prażymy krótko na suchej patelni stale mieszając, aż zacznie pachnieć orzechowo. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo miękkie masło, stale ucierając. Następnie wsypujemy porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropel olejku i łyżkę wody. Ciasto wykładamy do tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia i dekorujemy połówkami owoców (dobrze jest ułożyć je skórką do dołu), posypujemy galgantem. Pieczemy 50-60 minut w 175 stopniach.

Polecane Wpisy
Wyświetla 3 komentarzy
  • Monika Walczak
    Odpowiedz

    Tradycyjnej 18-20 cm.

  • Alicja
    Odpowiedz

    Jakiej tortownicy użyć do podanych ilości składników?

  • Iwona
    Odpowiedz

    Bardzo podoba mi się ten przepis. Zrobię z kwaśnymi jabłkami i mniejszą ilością cukru. Czym mogę zastąpić masło?

Zostaw komentarz