Dietetycy polecani przez nasze Towarzystwo

Serdecznie zapraszamy do korzystania z sugestii naszych dietetyków.

wyszynska

Anna Wyszyńska – psychodietetyk

Przez kilka lat pracowała jako pedagog specjalny – socjoterapeuta, jednak jej zamiłowania przyrodnicze i gastronomiczne oraz głębokie alergie i problemy zdrowotne synów, ostatecznie „przesterowały” jej patrzenie na własną drogę zawodową – podjęła i ukończyła studia psychodietetyczne.
Za sprawą rodzicielskich doświadczeń, siłą rzeczy, zmieniały się jej poglądy na „zdrowe odżywianie”. Z czasem, na długą listę pytań ( np. „skąd niszcząca siła w ziarnie, które żywiło tyle pokoleń?…”) zaczęły pojawiać się odpowiedzi. Ze względu na te doświadczenia została członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, później też „spotkała” św. Hildegardę z Bingen, która ostatecznie uporządkowała (i wciąż porządkuje) jej świat dietetyki, medycyny, ziołolecznictwa. Została członkiem Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy.

W swoim poradnictwie opiera się na wiedzy, którą, ta niezwykła mniszka, nam zostawiła. Niedawno założyła firmę „Orkiszanka”, przez którą coraz szerzej rozpowszechnia dziedzictwo świętej z Bingen. Prowadzi także warsztaty kulinarne „Gotuj ze św. Hildegardą”, by podpowiadać jak w prosty sposób wprowadzać zalecenia św. Hildegardy w codzienną praktykę. Uczestnikami tych warsztatów są zarówno osoby, które mogą spożywać gluten, jak i te, które są na diecie bezglutenowej, bądź innej eliminacyjnej.

Jest psychodietetykiem i dlatego, w indywidualnej pracy z klientem, łączy wiedzę dietetyczną z wiedzą o mechanizmach psychologicznych wpływających na nasze życie.