Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Jeśli pozostało Wam trochę masy makowej z lepienia pierogów czy z robienia kutii, koniecznie zagnieć ciasto na drożdżówki. Bardzo lubiane przez dzieci sprawdzą się robione na wiele sposobów, o czym poniżej.

Składniki na ciasto: 150 ml mleka, 30g drożdży, 100 g surowego cukru trzcinowego, 40g masła, 1 wiejskie jajko (plus drugie do posmarowania drożdżówek), 350g luksusowej mąki orkiszowej (typ 450 lub 630) i jeszcze trochę do podsypywania, pół łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy.

Jak i z czego zrobić masę makową znajdziecie w przepisie na pierogi z makiem i wiśniami. Zamiast masy makowej można też zrobić masę serową z 250g białego sera, 1 żółtka, 2 łyżeczek cukru waniliowego i 3 łyżeczek surowego cukru trzcinowego, miksując dokładnie wszystkie składniki. Albo masę orzechową z 125g orzechów włoskich, 70g masła i 3 łyżek surowego cukru trzcinowego, gdzie cukier i orzechy należy zemleć w młynku do kawy, masło roztopić i połączyć z masą orzechową. Można też drożdżówki posmarować stopionym masłem, rozłożyć pokrojone w drobną kostkę jabłka i posypać je cukrem oraz cynamonem.

Robimy ciasto: drożdże rozkrusz w miseczce, rozetrzyj je z cukrem, zasyp 1 łyżką mąki i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce aż ruszą (utworzy się na wierzchu „kożuszek”). W tym czasie przesiej do dużej miski mąkę, dodaj miękkie masło (jeśli jest twarde możesz je roztopić i wystudzić), rozbełtane jajko, sól i wlej rozrobione drożdże. Zagnieć miękkie, elastyczne, drożdżowe ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Zbite w kulę odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zagnieć je krótko i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 centymetra. Na ciasto nałóż masę i rozsmaruj, pozostawiając wolne brzegi. Teraz uformuj z ciasta rulon, zwijając szerszym bokiem i pokrój go na 5-6 cm kawałki. Układaj drożdżówki na wyścielonej papierem do pieczenia blasze zachowując odstępy (będą rosły w trakcie pieczenia). Bułki odstaw na 20 minut do wyrastania, posmaruj je przed umieszczeniem w piekarniku rozmąconym żółtkiem/jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, piecz około 20 minut.

Życzę dań gotowanych z  n a m a s z c z e n i e m, niejako  u c a ł o w a n y c h, kto może robionych wraz z dziećmi, zjadanych z wdzięcznością, odżywczych.

Organicznego szczęścia z pożywiania się i dzielenia radością, nie tylko na Święta:)

Polecane Wpisy
Wyświetla 4 komentarzy
  • Ewa
    Odpowiedz

    Dziś wypróbowałam z masą serową – wyszły absolutnie doskonałe, mięciutkie i puchate, chociaż mąka 750 🙂

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Bardzo mnie to cieszy. Piszcie Państwo jak sprawdzają się przepisy w Waszych kuchniach.

  • naleśniki
    Odpowiedz

    Mniam, wyglądają pysznie 🙂

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Dziękuję. Tak też smakują:)

Zostaw komentarz