Kategoria Blog kulinarny - Monika Walczak, Pierwsza strona, Bez kategorii

Winogrona a z nich zwłaszcza ocet i wino cieszą się uznaniem św. Hildegardy. Dziś proponuję winogronowy dżem, wyśmienity do orkiszowych naleśników.

Składniki: 1kg ciemnych winogron, 150ml wina (najlepiej BIO), pół szklanki (ok. 100g) surowego cukru trzcinowego, 2 łyżki pektyny jabłkowej w proszku, 2 łyżki soku z cytryny.

Winogrona płuczemy, oddzielamy od gałązek i wrzucamy do garnka. Podlewamy winem i gotujemy godzinę od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia i przecieramy przez sito pozbywając się pestek i skórek. Ponownie podgrzewamy, wlewamy sok z cytryny i cukier wymieszany z pektyną. Zagotowujemy (jeśli dżem jest za rzadki gotujemy aż zgęstnieje). Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut.

Jeśli zależy nam na skórkach możemy zanim zabierzemy się za gotowanie i po odebraniu pestek zmiksować winogrona w blenderze, skórki nie będą wtedy wyczuwalne

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz