Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Nie ukrywam – przepis na pigwowy dżem jest dla bardzo cierpliwych albo pragnących ćwiczyć się w cierpliwości, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się zrobić go z małych owoców pigwowca japońskiego. Jednak gdy przebrniemy już przez etap obgotowywania, krojenia i usuwania gniazd nasiennych, prace przyspieszają i niebawem czeka nas nagroda w postaci czerwono – pomarańczowej pyszności, idealnej do orkiszowych ciast i grzanek.

Składniki: 1 kg pigwy/pigwowca, 250ml wody (do obgotowania pigw), 125 ml słodkawego białego wina (można zrezygnować albo dać mniej, wtedy dżem wyjdzie gęstszy), 600g cukru (jeśli ktoś lubi słodkie to trochę więcej), 20g sproszkowanego galgantu, sok z 1 cytryny.

Umyte i wytarte pigwy wkładamy do dużego garnka napełnionego do połowy wodą i gotujemy do miękkości (1 godzinę). Odcedzamy i studzimy (z soku można zrobić galaretkę). Następnie owoce kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ mielimy w maszynce do mięsa i/lub miksujemy w blenderze. Pigwową papkę łączymy z cukrem, winem, sokiem z cytryny i wciąż mieszając gotujemy przez 10 minut aż masa stężeje. Dodajemy sproszkowany galgant. Przelewamy do przegotowanych, gorących słoików i natychmiast zakręcamy (dla pewności warto zapasteryzować).

 

 

Polecane Wpisy
Wyświetla 3 komentarzy
  • Aneta
    Odpowiedz

    Mam pytanie czy to może być wino białe półsłodkie i jaki cukier?biały czy trzcinowy 🙂 Przepraszam za głupie pytanie ale chce zrobić wg przepisu św.Hildegardy;)

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Cukier surowy trzcinowy, wino może być białe półsłodkie. Proszę pytać, ja też czasem nie wiem i też pytam:)

      • Aneta
        Odpowiedz

        Dzięuje:))

Zostaw komentarz