Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Dziś zrobimy własny zakwas z mąki orkiszowej i wody. Odświeżany raz na dwa tygodnie podczas pieczenia chleba świetnie się przechowa przez wiele, wiele lat, a nawet wzmocni się.

Składniki na zakwas: 600 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 600 ml letniej wody.

Składniki na chleb: 800 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub w typie 1050), 700 g jasnej mąki orkiszowej (typ 405 lub 630), 5 łyżeczek soli kamiennej, 4 łyżki oleju słonecznikowego, po 1 szklance: płatków owsianych, pestek dyni i pestek słonecznika, nasion czarnuszki wymieszanych z babką płesznik, 7 szklanek wody, masło do smarowania formy.

Zakwas przygotowujemy na 5 dni przed planowanym pieczeniem chleba. W tym celu mieszamy 200 g mąki orkiszowej oraz 200 ml letniej wody w szklanym naczyniu i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnego dnia bierzemy 1/4 mikstury (10 dag), dodajemy 100 g mąki orkiszowej oraz 100 ml wody i pozostawiamy na kolejne 24 godziny, również w temperaturze pokojowej. Powtarzamy tę czynność przez kolejne 3 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użycia.

Robimy chleb. Mieszamy oba typy mąk orkiszowych, dodajemy cały zakwas, olej oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Odkładamy 6 łyżek ciasta – to będzie zakwas do pieczenia kolejnego chleba (możemy go przechowywać w lodówce szczelnie zakryty przez 14 dni). Do reszty ciasta dodajemy sól, ziarna i płatki, mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem foremek (wychodzi 5 keksówek po 400 g). Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni (w 180 z termoobiegiem). Nadwyżki chleba można zamrozić.

Polecam też inne przepisy na zakwasowy chleb orkiszowy, zamieszone na tym blogu.

PS. Część zakwasu, który każdorazowo odejmujemy możemy wykorzystać do pieczenia chleba albo bułeczek orkiszowych na drożdżach, co wzbogaci ich smak.

 

Polecane Wpisy
Wyświetla 10 komentarzy
  • Irena
    Odpowiedz

    Właśnie przymierzam się do pieczenia chlebka , i będę robić zakwas . I pytanie zaczynamy od 200g mąki a potem tylko10 dkg resztę wyrzucić , to po co tyle robić , czy nie można zacząć tak żeby wyszło tylko 10 deko .

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Proszę spróbować, zachowując proporcje wody i mąki. Pozdrawiam.

  • Anna Kwiatkowska
    Odpowiedz

    Mam pytanie czy do wypieku chleba stosować mąkę orkiszowa oczyszczoną. Bo dzisiaj kupowałam mąkę orkiszową i są dwa rodzaje w Kauflandzie mąki mąka orkiszowa w cenie 7,99 i mąka oczyszczona orkiszowa i kupiłam tą droższą kierując się tym że jak droższa to i będzie lepsza.
    Mam też takie drugie pytanie jeśli mogę prosić o odpowiedź. Leczę się na chorobę hoszimoto czy ten chlebek można jeść przy tej chorobie i którą mąkę zastosować w tym przypadku.
    Bardzo proszę o odpowiedź.
    pozdrawiam Anna

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Polecam zarówno mąkę chlebową (typ 630), jak i pełnoziarnistą. Zakwas wychodzi i z jednej, i z drugiej, choć mąka pełnoziarnista chłonie zdecydowanie więcej wody i trzeba zapanować nad konsystencją zakwasu, regulując jej ilość (czasem trzeba po prostu dać więcej wody). Nie wiem niestety jak wpływa mąka na chorobę haszimoto (proszę zapytać dietetyka albo lekarza), ale polecam czyste gatunki orkiszu, z upraw ekologicznych: Oberkulmer Rotkorn, Ebners Rotkorn, Baulander Spelz, Schwabernkorn i Ostro – tylko te są lecznicze. Dużo zdrowia i frajdy z pieczenia chleba! Proszę dać znać jak efekty.

  • Amelia
    Odpowiedz

    Witam. Właśnie piekę chleb z Pani przepisu i muszę przyznać, że zapowiada się interesująco. Proszę mi tylko powiedzieć w jaki sposób postępować z ciastem odłożonym do lodówki (w słoiczku zamkniętym) przed kolejnym pieczeniem? Czy należy je wcześniej wyjąć z lodówki i ogrzać? Dokarmić? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Najczęściej piekę chleb metodą trójfazową trzykrotnie go dokarmiając, wtedy wyjmuję zakwas bezpośrednio z lodówki.
      Niektórzy jednak wolą zakwas wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzał.
      Aha, słoiczek proszę ledwie przykryć, nie zakręcać szczelnie.

  • Ola
    Odpowiedz

    Witam, troszke nie rozumiem przepisu odnośnie zakwasu…. czy pozostałą część zakwasu (Tę która zostaje po odjęciu 10g) się wyrzuca, czy dodaje się wszystko razem do siebie?

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Niestety część zakwasu się odrzuca.

      • Monika Walczak
        Odpowiedz

        Ale nadwyżki nieaktywnego zakwasu można dodać do pieczenia bułeczek, chleba na drożdżach albo do naleśników.

        • Joanna
          Odpowiedz

          Witam
          Właśnie doszedł do mnie 10 kg worek mąki, proszę mi napisać jak przechowywać mąkę, czy mogę trzymać w domu w tym dużym worku czy lepiej poprzestawać np. e słoik szklany

Zostaw komentarz