Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

O ile trudno jest przekonać dzieci, żeby zjadły dyniową jarzynkę, o tyle ciasto, mimo że też zawiera dynię, jest już mile widziane. To przypomina w smaku korzenny piernik, naprawdę trudno odgadnąć, że jest z dyni i marchwi.

Składniki: 4 jajka, 1 szklanka surowego cukru trzcinowego, 1 masło (200g),2 szklanki mąki orkiszowej, 1 nieubita szklanka drobno startej marchwi, 1 nieubita szklanka drobno startej dyni, pół szklanki orzechów włoskich (zamiennie można dodać migdały, pokrojoną w paski suszoną morelę), zmielone przyprawy korzenne: cynamon, galgant, goździki, gałka muszkatołowa, opcjonalnie 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia (warto zaopatrzyć się w proszek do pieczenia z kamieniem winnym) i 1 łyżeczkę sody.

Jajka ubijamy z cukrem na puszysto. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło cały czas ubijając. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z przyprawami, proszkiem  i sodą. Stopniowo wsypujemy mąkę do masy jajeczne, mieszamy, a następnie łączymy wszystko ze startymi warzywami i bakaliami. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około godzinę w 180 stopniach (do tak zwanego suchego patyczka). Przed podaniem można posypać pudrem trzcinowym albo polać pomarańczowym lukrem. Smacznego!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz