Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Był już orkiszowy makaron domowy, czas na obiecane tagliatelle z cukinii. Prawda, że do złudzenia przypomina klasykę? W warzywniakach obok zielonej pojawiła się żółta odmiana cukinii – zachęcam do spróbowania,  „makaron” z niej zrobiony będzie wyglądał niczym czterojajeczny:)

Cukinię należy pokroić w plastry szczelinowym nożem, a te w odpowiedniej szerokości paski. Jeśli jest młoda i pochodzi z dobrego źródła radze zostawić skórkę. Tak przygotowany „makaron” wrzucamy do osolonego wrzątku na 1-2 minuty (paski ze skórką polecam minutę wcześniej). Odcedzamy płucząc zimną wodą, podajemy polane masłem i posypane parmezanem albo z ulubionym sosem (np. szpinakowo-serowym z kawałkami kurczaka albo dyniowo-pomidorowym). Proste, pyszne, pomysłowe.

Wiosną można zrobić kolorowe warzywne tagliatelle, wzbogacając je o paseczki młodej marchewki i pietruszki. Należy je jednak wrzucić na wrzątek 2 minuty wcześniej, by były równie miękkie.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz