Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Zapraszam na omlet, który za sprawą mięty i cytrynowego masła przyprószonego trzcinowym pudrem, smakuje wybornie.

Składniki: 4 jajka, mały pęczek świeżej mięty, 150g koziego sera, pół łyżeczki bertramu, masło klarowane, sól lub (opcjonalnie) surowy cukier trzcinowy do posypania.

Jajka ubijamy i dodajemy do nich rozdrobniony ser kozi. Połowę drobno pokrojonych liści mięty podsmażamy na maśle, dodajemy masę jajeczną, mieszamy również na krawędziach, alby omlet był równo usmażony. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu. Gotowy wykładamy na ciepły talerz i dekorujemy pozostałymi liśćmi mięty.
Omlet możemy podawać na słono lub na słodko, pyszny z dżemem cytrynowym. Jako dodatek można zaproponować orkiszową bagietkę lub pitę. Smacznego!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz