Przepis zamieszczam 21 stycznia, bo szarlotka niezmiennie kojarzy mi się z babciną kuchnią. Z najlepszymi życzeniami dla naszych Seniorów.
Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej typ 405 lub 630, 1 niepełna szklanka surowego cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecam z kamieniem winnym), 1 kostka masła, 4 jajka od wiejskiej kury, opcjonalnie cukier z prawdziwą wanilią (burbon) i garść włoskich orzechów lub słodkich migdałów. Na nadzienie: 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta, można pół na pół z pigwą), kilka łyżek cukru (nie więcej niż 10), 1 łyżka cynamonu, pół łyżeczki galgantu.
Jabłka/pigwy obieramy i kroimy w słupki. Przesmażamy krótko z cukrem, cynamonem i galgantem (pigwy dłużej). W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i starte na tarce masło. Siekamy to wszystko razem nożem (skrobakiem do ciasta). Dodajemy jedno całe jajko oraz 3 żółtka (białko i reszta cukru będą potrzebne potem) i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia, drugą formujemy w walec i wkładamy do zamrażarki (jeśli chcemy wyciąć paski na angielską kratę, obie części rozwałkowujemy na osobnych papierach). Papier z ciastem wkładamy do formy i na pół godziny chowamy do lodówki.
Jak ciasto stwardnieje rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec resztę cukru, stale ubijając. Teraz na formę z ciastem wykładamy jabłka (można je posypać orzechami włoskimi lub migdałami), na to pianę z białek i przykrywamy startą na tarce drugą częścią ciasta (paskami jak na angielską kratę). Pieczemy w 175 stopniach godzinę. Jeśli wierzch za mocno się rumieni można go przykryć folią aluminiową. Przestudzoną szarlotkę posypujemy pudrem (najlepiej trzcinowym). Zaryzykuję stwierdzenie, że to najlepsze ciasto świata!
Bardzo się cieszę pani Marto 🙂 i zachęcam do próbowania przepisów.
Witam! Pzrepis zapowiada sie bardzo smacznie. Chciałabym tylko wiedzieć na jaką blaszkę jest ten przepis? Pozdrawiam
Robię ją pani Justyno w kwadratowej formie 25×25 a czasem w tortownicy, wychodzi wtedy wyższa.
Pozdrawiam i smacznego!
Zrobiłam dzisiaj, i wyszła przepyszna. Dziękuję za przepis 🙂