Kategoria Blog kulinarny - Monika Walczak, Pierwsza strona, Bez kategorii

Był już orkiszowy chleb na zakwasie – czas na orkiszowe bułeczki. Tym razem potrzebne będą drożdże.

Składniki: 3 – 3 i pół szklanki mąki orkiszowej razowej drobno zmielonej, 1/4 kostki świeżych drożdży (20-25g), 1 szklanka letniego mleka (można użyć koziego), 1 łyżka surowego cukru trzcinowego, 2 łyżki miękkiego masła (śmietanowego albo klarowanego), 1 łyżkę soli kamiennej.

W małej miseczce mieszamy drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i mleko, zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut aż drożdże ruszą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy łyżką. Ciastową kulę wyjmujemy z miski na oprószony mąką blat i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut, podsypując odrobiną mąki, jeśli ciasto przywiera lub klei się do palców. Wyrobione zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 15 minut, pół godziny – aż podwoi swoją objętość (w cieple ciasto rośnie szybciej). Następnie jeszcze raz krótko je wyrabiamy i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Możemy posmarować je delikatnie olejem słonecznikowym lub rozmąconym jajkiem, posypać makiem lub sezamem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 góra 20 minut. Najlepsze jeszcze ciepłe.

Na jednym ze zdjęć bułeczki z wegetariańskim paprykarzem z kaszy jaglanej.
Wstążeczki są oczywiście jedynie ozdobą.

Polecane Wpisy
Wyświetla 2 komentarzy
  • Ewa
    Odpowiedz

    Co znaczy 3 – 3 i pół szklanki mąki orkiszowej ?

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Czasem wystarcza trzy a czasem trzeba do tych trzech szklanek jeszcze pół wsypać, na wyczucie. Pozdrawiam.

Zostaw komentarz