Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Dziś na osłodę późnej jesieni róże z orkiszowej mąki i pigwowego dżemu, z kasztanową nutką, aromatem cynamonu i galgantu. Spróbujecie?

Składniki na ciasto: 600g luksusowej mąki orkiszowej typ 405 i 200g mąki z kasztanów jadalnych (jeśli nie mamy, możemy w całości użyć mąki orkiszowej, w sumie 700g), 70 g surowego cukru trzcinowego, pół łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy, 3 opakowania suchych drożdży (21g) lub 40g świeżych (można dać trochę mniej i wydłużyć czas wyrastania), 100g masła, 400ml ciepłego mleka, 1 jajko (najlepiej wiejskie), na nadzienie: dżem z pigwy aromatyzowany korzennie cynamonem z odrobiną galgantu – przepis na blogu (może też być dżem z jabłek), na glazurę: lukier z trzcinowego pudru i soku z cytryny.

Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól i drożdże. Masło rozpuszczamy, łączymy z z mlekiem i jajkiem. Stopniowo dodajemy płynne składniki do suchych i zagniatamy ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ma być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk. Wyrobione formujemy w kulę, wkładamy do miski i pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, kolejno rozwałkowujemy, smarujemy dżemem i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry grubości 2-3 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości co najmniej centymetra od siebie) i zostawiamy na kwadrans, by jeszcze trochę podrosły. Wstawiamy do pierkarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratę i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na gęstą masę i smarujemy nim orkiszowe róże. Gotowe!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz