Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

O zaletach owsa pisze po sąsiedzku Ania Wyszyńska na swoim eksperckim blogu dietetyka – zachęcam do lektury. Mam nadzieję, że tekst zainspiruje Was do ugotowania porannej owsianki, tym bardziej, że śniadanie w zasadzie gotuje się samo.

Składniki: pół szklanki płatków owsianych górskich, 1 pigwa, 2-3 plasterki dyni, kilka łupanych orzechów włoskich, syrop (użyłam tego z pigwy w syropie – przepis podawałam na blogu, ale owsiankę można posłodzić również  syropem klonowym albo miodem), sok z dużej pomarańczy, opcjonalnie 1 łyżka nasion babki płesznik (wszystko wystarcza na jedną sutą porcję).

Dynię i pigwę obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy na kawałki. Wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem z pomarańczy (tak by płyn zakrył owoce, w razie potrzeby dolewamy wodę) i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy płatki i orzechy, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Na koniec mieszamy z miodem albo syropem.

Pigwę można zastąpić gruszką, orzechy włoskie – migdałami. Danie można doprawić korzennie: cynamonem, galgantem i goździkami. Jest idealne do kawy orkiszowej. Miłego dnia!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz