Kategoria Blog kulinarny - Monika Walczak, Pierwsza strona, Bez kategorii

Przypadnie do gustu tym, którzy kochają smak selera albo orkiszowych grzanek (świetny sposób na wykorzystanie czerstwych już kromek).

Składniki: 2-3 korzeni selera, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 4 łyżki śmietany (można pominąć), przyprawy: sól, bertram, odrobinę galgantu, gałki muszkatołowej i przyprawy św. Hildegardy do zup (niebawem zamieszczę przepis jak ją zrobić), dodatkowo: 4 kromki orkiszowego chleba, 1 cebulę, masło klarowane.

Oczyszczone korzenie selera obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny do miękkości. Miksujemy (dla mnie właściwie już na tym etapie pasta jest pyszna), mieszamy ze śmietaną, przyprawami doprawiamy do smaku.
Kromki białego chleba podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w plastry i również podsmażamy na jasnobrązowo (surowa cebula jest ciężkostrawna). Pure rozsmarowujemy na chlebie, na wierzchu układamy cebulę. Idealne śniadanie do orkiszowej kawy.

Polecane Wpisy
Wyświetla 2 komentarzy
  • Monika
    Odpowiedz

    Na bagietkach równie pyszny (a bagietki na zakwasie może?). Kawa orkiszowa w smaku podobna do klasycznej zbożowej, polecam.

  • Krzysztof
    Odpowiedz

    Mniam! Pychotka. Niestety, gorzej z orkiszowym chlebem. Udało mi się na razie upiec tylko bagietki. Ale przepis super. Orkiszowej kawy jeszcze nie próbowałem.

Zostaw komentarz