Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Przepis znalazłam w książce dr Strehlowa „Żywność, która leczy”, jest idealne dla osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi o słabym trawieniu. Posmakuje wszystkim, którzy zdążyli już pokochać herbatkę z kopru włoskiego.

Składniki: 3- 4 bulwy fenkuła, 500ml bulionu warzywnego (lub rosołu), 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka białej mąki orkiszowej, śmietana 22%, przyprawy: bertram, gałka muszkatałowa, mielony koper włoski, sól kamienna.

Koper włoski myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, nać zachowując do dekoracji. Koper wrzucamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut), wyjmujemy i odstawiamy do obeschnięcia. Wodę z gotowania zachowujemy. Rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i przygotowujemy zasmażkę (przesmażamy je razem krótko, tylko do zniknięcia smaku surowej mąki, ok. 2-3 minuty). Dodajemy tyle bulionu i śmietany, aby powstał sos. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy ugotowany koper włoski i krótko zagotowujemy. Ozdabiamy nacią i podajemy z ryżem lub drobiem albo zjadamy na orkiszowym chlebie.

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz