Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Pokrzywa – królowa polskich chwastów, wiosenna nowalijka, w połączeniu z jajkiem, umieszczona w kokilkach i zapieczona, będzie wykwintnym daniem naszego stołu. Wczesną wiosną, lub gdy odbije po ścięciu, zbieramy ją wraz z łodygami, później zrywamy już tylko młode listki z samego czubka, nie zbieramy pokrzyw, gdy kwitną.

Składniki: 4 jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu), 50g pędów młodej pokrzywy, 1 łyżkę stołową parmezanu, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżkę bertramu, 1 pęczek szczypiorku, gałkę muszkatołową, sól.

Pędy pokrzywy blanszujemy wrzucając na krótko do wrzątku, odcedzamy. Jajka roztrzepujemy i łączymy z drobno posiekanymi pędami pokrzywy, posiekanym szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawiamy bertramem, świeżo startą gałką muszkatołową i solą. Do każdej kokilki wkładamy pół łyżeczki masła, wypełniamy masą pokrzywową. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku pół godziny. Wyjęte z kokilek podajemy z parmezanem.
Zimne można pokroić w plasterki na kanapki.

Polecane Wpisy
Komentarze
  • Monika Walczak
    Odpowiedz

    Podobną opcją promocji są komentarze na stronach? Nie rozumiem.

Zostaw komentarz