Kategoria Newsletter

Wiosenna kuracja św. Hildegardy jest uniwersalnym środkiem wspierającym nasze zdrowie. Nalewka piołunowa smakuje wyśmienicie, ponieważ przygotowywana jest ze świeżego soku z piołunu, dobrego wina i najlepszego miodu. Hildegarda z Bingen podaje nam dokładne wskazówki dotyczące przygotowania skutecznej kuracji wiosennej:

„… pij ją od maja do października na czczo co trzeci dzień. Eliminuje ona w tobie osłabienie nerek i melancholię (czarną żółć) oraz rozjaśnia wzrok. Wzmacnia twoje serce i zapobiega osłabieniu twoich płuc. Rozgrzewa żołądek i czyści wnętrzności oraz poprawia trawienie.” (Hildegarda z Bingen)

Gorzkie jest zdrowe!

Głównym składnikiem nalewki piołunowej jest świeżo wyciśnięty sok z piołunu. Jest on aromatyczny i jednocześnie gorzki. Właściwie dlaczego jest on taki ważny i wartościowy? Jest tak dlatego, że zawarte w nim gorzkie substancje, stymulują pracę żołądka i produkcję żółci oraz harmonizują przebieg procesów trawiennych, wzmacniają przemianę materii. Obecnie coraz rzadziej możemy dostarczyć naszemu organizmowi naturalnych i wartościowych gorzkich substancji. Nasz organizm ich potrzebuje!

Gorzkie substancje zawarte w piołunie, wzmacniają zdrowe i aktywne życie – aż do późnej starości:

• wspomagają trawienie

• ulepszają przyswajanie żelaza

• wspomagają spalanie tłuszczu

• regulują produkcję hormonów

• wzmacniają system odpornościowy i

• wspomagają pracę jelit

Alergie i zdrowie jelit

Nalewka piołunowa pozytywnie wpływa na objawy alergii. Większość alergii i niestrawność powstaje w człowieku przez długie lata. Centralną rolę odgrywają tu zmiany flory bakteryjnej i zaburzenia przemiany białkowej. Aby ponownie uporządkować pracę jelit i skierować proces leczenia w odpowiednim kierunku, należy zwrócić szczególną uwagę na leczenie jelit, np. za pomocą Hildegardowej kuracji jelit musem z wszewłogą.

Jeden raz w roku należy przeprowadzić sześciomiesięczną wzmacniającą kurację nalewką piołunową. Kuracja piołunowa przywróci równowagę flory jelitowej, polepszy przemianę białkową organizmu, co spowoduje wycofanie się reakcji alergicznych.

Hildegardowa kuracja jelitowa: nalewka piołunowa, miód gruszkowo-wszewłogowy, nalewka z szałwii muszkatołowej, babka płesznik, mięta polej, bertram, Sivesan.

Witalność i radość

Inną właściwością nalewki piołunowej jest jej pozytywne działanie na usposobienie człowieka – „eliminuje melancholię”, dzięki niemu stajemy się weseli. To właśnie jest celem św. Hildegardy: osiągnięcie harmonii ciała i duszy. Kuracja nalewką piołunową tak silnie regeneruje i wzmacnia wydolność organizmu, że Hildegarda nazywa ją „najważniejszym mistrzem przeciw jakiemukolwiek zmęczeniu”.

Zwróćmy się więc ku temu „mistrzowi”. Pozbądźmy się, przy jego pomocy, wszystkich obciążeń z naszego organizmu. Co może być piękniejsze od zdrowia i uczucia wolności? Przestrzegając zaleceń św. Hildegardy wykonujemy milowy krok ku pełni życia.

Ostatnie Wpisy
Wyświetla 2 komentarzy

Zostaw komentarz