Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Obrodziły letnie owoce rekomendowane przez naszą Mniszkę z Bingen: wiśnie, porzeczki, jeżyny, maliny, morwa, agrest. Czas pozamykać je w słoiki (polecam najprościej – gotując z cukrem i na końcu wekując), można też ugotować świeży kompot albo owocową zupę z orkiszowymi kładzionymi kluseczkami. Kto lubi?

Składniki na zupę: dwie, trzy garście soczystych owoców (u mnie: wiśnie, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, maliny, można też dodać jedno jabłko i garść wybranych owoców, żeby zupa była łagodniejsza i bardziej smakowała dzieciom), 2 łyżki surowego cukru trzcinowego, 1 łyżka oleju kokosowego (ewentualnie klarowanego masła), 1 łyżka mąki z kasztanów (lub migdałów, albo zamiennie 2-3 obrane ze skórek migdały), szczypta galgantu, na kluski: 2 czubate łyżki mąki orkiszowej (typ 630), około 1/4 szklanki mleka (można użyć kokosowego, migdałowego, owsianego albo orkiszowego, można też dodać 1 jajko, zwłaszcza jeśli robimy większą porcję klusek), szczypta cynamonu, szczypta soli kamiennej, kilka listków mięty do dekoracji i/lub kleks słodkiej śmietany.

Umyte owoce wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem (jabłko należy obrać i pokroić na kawałki, porzeczki odszypułkować), podsypujemy cukrem i delikatnie, krótko podsmażamy. Zalewamy wodą, dodajemy galgant, migdały (albo mąkę migdałową bądź kasztanową) i gotujemy kompot. Kluski robimy wsypując do kubeczka mąkę i lejąc tyle mleka, by powstało bardziej lub mniej zwarte ciasto (zależy, czy chcemy bardziej kluski kładzione czy lane). Dodajemy cynamon, szczyptę soli i ucieramy na gładką masę. Odcedzamy gorący kompot a następnie nabierając ciasto na czubek łyżeczki zrzucamy go drugą łyżeczkę do kompotu (rzadsze lejemy z kubka, cały czas mieszając). Jak kubeczek z ciastem jest już pusty odczekujemy aż kluski wypłyną i gotujemy jeszcze minutę. Po tym czasie całość zestawiamy z ognia.

Podajemy z owocami (można użyć tych z kompotu), listkiem mięty i ewentualnie kleksem słodkiej śmietany. Smacznego lata!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz