Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

To dobroczynna i bardzo smaczna zupa – kwintesencja prostoty, propozycja Yvette Salomon z „Klasztornej kuchni św. Hildegardy”. Wystarczy źródlana woda (lub z głębinowej studni), dobrej jakości kurze mięso i ziele hyzopu. Poza solą nie dodaje się innych przypraw. U mnie z naleśnikami, zamiast orkiszowego makaronu, ale można też pić ją z kubka lub zjeść z podrobionym mięsem. W dobie kulinarnych szaleństw, dobrze jest czasem postawić na prostą jakość.

Składniki: 1 zagrodowy, wiejski kurczak, garść otartego hyzopu (użyłam 3 łyżek suszonego), sól i orkiszowe naleśniki (przepis znajdziecie na blogu) lub drobny orkiszowy makaron do zup.

Kurczaka należy zalać wodą w dużym garnku, dodać sól i hyzop, gotować półtorej do dwóch godzin. Zupę przecedzić. Można ugotować na niej makaron albo dodać pokrojone naleśniki. Świetna ze schłodzonym, podrobionym mięsem.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz