Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Smakiem mojego dzieciństwa były czekoladowe szyszki z dmuchanego ryżu. Dziś wersja orkiszowa dla uczulonych na kakao, wykonana tą samą techniką. Nieco kontrowersyjny jest tutaj dodatek mleka w proszku i cukru, byłoby oczywiście lepiej gdyby ich nie było, ale… dzieciństwo ma swoje prawa. Tych, którzy woleliby jeszcze zdrowiej jesienią zaproszę na kuleczki pigwowo- migdałowe, tymczasem urządźmy sobie Dzień Dziecka.

Składniki: pół masła (100g), pół szklanki surowego cukru trzcinowego (kto lubi słodko może dać ¾ szklanki), 1/3 szklanki mleka, sok z jednej cytryny (jeśli jest niepryskana można też zetrzeć trochę cytrynowej skórki), około 150g mleka w proszku i 2 paczuszki preparowanych ziaren orkiszu (120g).

Masło, cukier i mleko rozpuszczamy na małym ogniu mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodajemy sok z cytryny i mleko w proszku – miksujemy do uzyskania gęstej masy (jak krówkowy karmel). Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i niezwłoczne formujemy z masy małe kuleczki. Dobrze jest często płukać dłonie w chłodnej wodzie. Odkładamy je na tacy do obeschnięcia (czasem dobrze jest odwracać je w trakcie jak zastygają). Domowa słodycz!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz