Kuracja nalewką z sokiem z piołunu receptury św. Hildegardy jest prawdziwym uniwersalnym środkiem. Nalewka piołunowa smakuje wyśmienicie, ponieważ przygotowywana jest ze świeżego soku z piołunu, dobrego wina i najlepszego miodu. Hildegarda z Bingen podaje nam dokładne wskazówki dotyczące przygotowania skutecznej kuracji wiosenno-letniej:
„… pij ją od maja do października na czczo co trzeci dzień. Eliminuje ona w tobie osłabienie nerek i melancholię (czarną żółć) oraz rozjaśnia wzrok. Wzmacnia twoje serce i zapobiega osłabieniu twoich płuc. Rozgrzewa żołądek i czyści wnętrzności oraz poprawia trawienie.” (Hildegarda z Bingen)
Gorzkie jest zdrowe!
Głównym składnikiem nalewki piołunowej jest świeżo wyciśnięty sok z piołunu. Jest on aromatyczny i jednocześnie gorzki. Właściwie dlaczego jest on taki ważny i wartościowy? Jest tak dlatego, że zawarte w nim gorzkie substancje, stymulują pracę żołądka i produkcję żółci oraz harmonizują przebieg procesów trawiennych, wzmacnia przemianę materii. Obecnie coraz rzadziej możemy dostarczyć naszemu organizmowi naturalnych i wartościowych gorzkich substancji. Nasz organizm kocha i potrzebuje owych substancji, dlatego podarujmy je naszemu organizmowi!
Gorzkie substancje zawarte w piołunie, wzmacniają zdrowe i aktywne życie – aż do późnej starości:
• wspomagają trawienie
• ulepszają przyswajanie żelaza
• wspomagają spalanie tłuszczu
• regulują produkcję hormonów
• wzmacniają system odpornościowy i
• wspomagają pracę jelit
Alergie i zdrowie jelit
Nalewka piołunowa pozytywnie wpływa na objawy alergii. Większość alergii i niestrawność powstaje w człowieku przez długie lata. Centralną rolę odgrywają tu zmiany flory bakteryjnej i zaburzenia przemiany białkowej. Aby ponownie uporządkować pracę jelit i skierować proces leczenia w odpowiednim kierunku, należy zwrócić szczególną uwagę na poprawę funkcji jelit, np. za pomocą Hildegardowej kuracji jelit*.
Jeden raz w roku należy przeprowadzić sześciomiesięczną wzmacniającą kurację nalewką piołunową. Kuracja piołunowa przywróci równowagę flory jelitowej, polepszy przemianę białkową organizmu, co spowoduje wycofanie się reakcji alergicznych.
*Hildegardowa kuracja jelitowa: nalewka piołunowa, miód gruszkowy, nalewka z szałwii muszkatołowej, babka płesznik, mięta polej, bertram, Sivesan.
Witalność i radość
Inną właściwością nalewki piołunowej jest jej pozytywne działanie na usposobienie człowieka – „eliminuje melancholię”, dzięki niemu stajemy się weseli. To właśnie jest celem św. Hildegardy: osiągnięcie harmonii ciała i duszy. Kuracja nalewką piołunową tak silnie regeneruje i wzmacnia wydolność organizmu, że Hildegarda nazywa ją „najważniejszym mistrzem przeciw jakiemukolwiek zmęczeniu”.
Zwróćmy się więc ku temu „mistrzowi”. Pozbądźmy się, przy jego pomocy, obciążeń z naszego organizmu. Co może być piękniejsze od zdrowia i uczucia wolności? Przestrzegając zaleceń św. Hildegardy wykonujemy ostateczny krok ku naszemu szczęściu.
Skład:
40 ml soku z wiosennego piołunu
1 litr wina
150 g miodu kwiatowego
Przygotowanie:
Wino z miodem kwiatowym doprowadzić do wrzenia, gotować 2–3 minuty. Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek.
Stosowanie:
W okresie od maja do października zażywać „co trzeci dzień”, co w praktyce hildegardowej oznacza następujący sposób:
1. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
2. dzień – przerwa
3. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
No cóż przepis jest dalej tajemnicą… poza składem. 🙁
Skład:
40 ml soku z wiosennego piołunu
1 litr wina
150 g miodu kwiatowego
Przygotowanie:
Wino z miodem kwiatowym doprowadzić do wrzenia, gotować 2–3 minuty. Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek.
Stosowanie:
W okresie od maja do października zażywać „co trzeci dzień”, co w praktyce hildegardowej oznacza następujący sposób:
1. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
2. dzień – przerwa
3. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
Czy można przygotować taką nalewkę zaparzajac ziolo piołunu, lub zagotowujac w winie, czy konieczny jest sok?
i jak nalewkę przyrządzić ? gotować czy porostu zalać i odstawić na ileś dni ?
Ja zrobiłem tak: Zagotowałem Wino białe wytrawne i dodałem 5 łyżek miodu. W tym czasie zmieliłem w maszynce piołun i wycisnąłem sok, odmierzyłem 4 ml. i dodałem do wina. Jeszcze gorące wlałem do ciemnej butelki i odstawiłem do przestygnięcia. Zamierzam pić 1 łyżkę rano na czczo przez 3 tyg. tydzień przerwy i znów. Tak przez 3 m-ce. Przepis mam od znajomego któremu pomogła w ten sposób też znajoma zakonnica.
Aha, Zapomniałem dodać że można tak sporządzoną miksturę pić już na drugi dzień.
Jakie są proporcje piołun, miód i wino ?