Kategoria Newsletter

Kuracja nalewką z sokiem z piołunu receptury św. Hildegardy jest prawdziwym uniwersalnym środkiem. Nalewka piołunowa smakuje wyśmienicie, ponieważ przygotowywana jest ze świeżego soku z piołunu, dobrego wina i najlepszego miodu. Hildegarda z Bingen podaje nam dokładne wskazówki dotyczące przygotowania skutecznej kuracji wiosenno-letniej:

„… pij ją od maja do października na czczo co trzeci dzień. Eliminuje ona w tobie osłabienie nerek i melancholię (czarną żółć) oraz rozjaśnia wzrok. Wzmacnia twoje serce i zapobiega osłabieniu twoich płuc. Rozgrzewa żołądek i czyści wnętrzności oraz poprawia trawienie.” (Hildegarda z Bingen)

Gorzkie jest zdrowe!

Głównym składnikiem nalewki piołunowej jest świeżo wyciśnięty sok z piołunu. Jest on aromatyczny i jednocześnie gorzki. Właściwie dlaczego jest on taki ważny i wartościowy? Jest tak dlatego, że zawarte w nim gorzkie substancje, stymulują pracę żołądka i produkcję żółci oraz harmonizują przebieg procesów trawiennych, wzmacnia przemianę materii. Obecnie coraz rzadziej możemy dostarczyć naszemu organizmowi naturalnych i wartościowych gorzkich substancji. Nasz organizm kocha i potrzebuje owych substancji, dlatego podarujmy je naszemu organizmowi!

Gorzkie substancje zawarte w piołunie, wzmacniają zdrowe i aktywne życie – aż do późnej starości:

• wspomagają trawienie

• ulepszają przyswajanie żelaza

• wspomagają spalanie tłuszczu

• regulują produkcję hormonów

• wzmacniają system odpornościowy i

• wspomagają pracę jelit

Alergie i zdrowie jelit

Nalewka piołunowa pozytywnie wpływa na objawy alergii. Większość alergii i niestrawność powstaje w człowieku przez długie lata. Centralną rolę odgrywają tu zmiany flory bakteryjnej i zaburzenia przemiany białkowej. Aby ponownie uporządkować pracę jelit i skierować proces leczenia w odpowiednim kierunku, należy zwrócić szczególną uwagę na poprawę funkcji jelit, np. za pomocą Hildegardowej kuracji jelit*.

Jeden raz w roku należy przeprowadzić sześciomiesięczną wzmacniającą kurację nalewką piołunową. Kuracja piołunowa przywróci równowagę flory jelitowej, polepszy przemianę białkową organizmu, co spowoduje wycofanie się reakcji alergicznych.

*Hildegardowa kuracja jelitowa: nalewka piołunowa, miód gruszkowy, nalewka z szałwii muszkatołowej, babka płesznik, mięta polej, bertram, Sivesan.

Witalność i radość

Inną właściwością nalewki piołunowej jest jej pozytywne działanie na usposobienie człowieka – „eliminuje melancholię”, dzięki niemu stajemy się weseli. To właśnie jest celem św. Hildegardy: osiągnięcie harmonii ciała i duszy. Kuracja nalewką piołunową tak silnie regeneruje i wzmacnia wydolność organizmu, że Hildegarda nazywa ją „najważniejszym mistrzem przeciw jakiemukolwiek zmęczeniu”.

Zwróćmy się więc ku temu „mistrzowi”. Pozbądźmy się, przy jego pomocy, obciążeń z naszego organizmu. Co może być piękniejsze od zdrowia i uczucia wolności? Przestrzegając zaleceń św. Hildegardy wykonujemy ostateczny krok ku naszemu szczęściu.

Ostatnie Wpisy
Wyświetla 8 komentarzy
  • Alex
    Odpowiedz

    Skład:

    40 ml soku z wiosennego piołunu
    1 litr wina
    150 g miodu kwiatowego
    Przygotowanie:
    Wino z miodem kwiatowym doprowadzić do wrzenia, gotować 2–3 minuty. Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek.

    Stosowanie:
    W okresie od maja do października zażywać „co trzeci dzień”, co w praktyce hildegardowej oznacza następujący sposób:
    1. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
    2. dzień – przerwa
    3. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem

  • Mira
    Odpowiedz

    No cóż przepis jest dalej tajemnicą… poza składem. 🙁

    • Alex
      Odpowiedz

      Skład:

      40 ml soku z wiosennego piołunu
      1 litr wina
      150 g miodu kwiatowego
      Przygotowanie:
      Wino z miodem kwiatowym doprowadzić do wrzenia, gotować 2–3 minuty. Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek.

      Stosowanie:
      W okresie od maja do października zażywać „co trzeci dzień”, co w praktyce hildegardowej oznacza następujący sposób:
      1. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
      2. dzień – przerwa
      3. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem

  • Marta
    Odpowiedz

    Czy można przygotować taką nalewkę zaparzajac ziolo piołunu, lub zagotowujac w winie, czy konieczny jest sok?

  • Rafał
    Odpowiedz

    i jak nalewkę przyrządzić ? gotować czy porostu zalać i odstawić na ileś dni ?

    • Irek
      Odpowiedz

      Ja zrobiłem tak: Zagotowałem Wino białe wytrawne i dodałem 5 łyżek miodu. W tym czasie zmieliłem w maszynce piołun i wycisnąłem sok, odmierzyłem 4 ml. i dodałem do wina. Jeszcze gorące wlałem do ciemnej butelki i odstawiłem do przestygnięcia. Zamierzam pić 1 łyżkę rano na czczo przez 3 tyg. tydzień przerwy i znów. Tak przez 3 m-ce. Przepis mam od znajomego któremu pomogła w ten sposób też znajoma zakonnica.

      • Irek
        Odpowiedz

        Aha, Zapomniałem dodać że można tak sporządzoną miksturę pić już na drugi dzień.

  • Rafał
    Odpowiedz

    Jakie są proporcje piołun, miód i wino ?

Zostaw komentarz