Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Zaopatrzcie się w jasną mąkę z leczniczej odmiany orkiszu, wiejski ser i dużo jaj, bo wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek.

Składniki: pół kilograma białego, wiejskiego sera, pół szklanki surowego cukru trzcinowego, 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 405 lub 630) i jeszcze trochę do obsypywania, 1 łyżka sody, 5 całych jajek od wiejskich kur, po szczypcie bertramu, galgantu i macierzanki, 1 łyżka octu spirytusowego (żeby pączki nie wchłaniały tłuszczu), tłuszcz do smażenia.

Ser przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Ciasto jest miękkie i trochę lepi się do rąk, ale to nie szkodzi. Na talerzyk sypiemy mąkę, urywamy po kawałku ciasta, obtaczamy je w mące i formujemy małe pączki (duży orzech włoski, można je nadziać kawałkami jabłka). Smażymy w dużej ilości tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany i lekko falować). Podczas smażenia same przekręcają się na drugą stronę. Osączamy na papierowym ręczniku, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

To najlepsze pączki jakie kiedykolwiek jadłam.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz