Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Lubicie wegetariańskie pasty kanapkowe? Z cieciorki, fasoli, słonecznika… Do tego świeże zioła i domowy chleb na zakwasie. Jeśli tak, koniecznie namoczcie wieczorem suchą fasolę, rano ją odcedzicie, zalejcie świeżą wodą i ugotujcie do miękkości. Jeszcze ciepłą zblendujcie na gładko. Teraz to już trzeba tylko doprawić do smaku, wymieszać i zjadać. Świetna suto polana olejem słonecznikowym (jeśli ktoś lubi), z polecanym przez Mniszkę z Bingen kuminem (kmin rzymski) i świeżym estragonem.

Składniki: 1 szklanka fasoli ugotowanej do miękkości, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 gałązka świeżego estragonu, solidna szczypta kuminu, sól kamienna i pieprz kubeba do smaku. Można do niej dodać warzyw z zupy, jeśli nam zostały (marchewkę, pietruszkę, fenkuła, selera).

No to co – do dzieła?!

Wspomnę jeszcze tylko o estragonie, który smakuje doskonale w marynatach do potraw z drobiu, ryb i mięsa, używa się go do nacierania pieczeni i jako dodatek do zielonej sałaty. Ocet winny z estragonem (należy 150 g estragonu włożyć do 1 litra octu winnego na 3-4 tygodnie) jest smakołykiem i sprawia, że zielona sałata i dynia zyskują słodko-kwaśny smak – W. Strehlow „Kuchnia która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen” s. 123. A kumin? Ułatwia trawienie, zwłaszcza ser żółty należy nim posypywać, ale i fasolę nie zaszkodzi. Miłego dnia!

 

Polecane Wpisy
Wyświetla 2 komentarzy
  • Aleksandra
    Odpowiedz

    Dodałam podsmażoną cebulę, PYCHA!

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Wspaniale:)

Zostaw komentarz