Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Kuchnia św. Hildegardy to również takie szlagiery kulinarne jak rosół, zasmażane buraczki czy cukiniowe placki, oczywiście jeśli użyjemy do ich wyrobu mąki orkiszowej. Dziś będzie cukiniowo, zapraszam.

Składniki: jedna duża lub dwie małe cukinie, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki mąki orkiszowej, 1 garść kopru (można też dać świeżych ziół: tymianku, lub bazylii, macierzanki, bluszczyka kurdybanka), sól kamienna i pieprz kubeba do smaku (ewentualnie inne przyprawy naszej Świętej jak bertram czy hyzop), olej słonecznikowy do smażenia.

Cukinie myjemy, odcinamy końce i wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (może być dymka albo szczypior), jajka, jogurt, zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto, przygniatamy formując zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoto. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby osączyć z tłuszczu. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, cudownie smakowałyby z wędzoną sielawą.

PS. Według tego przepisu można też zrobić placki z dyni, albo pomieszać oba warzywa i usmażyć kolorowe placki dyniowo-cukiniowe.

Polecane Wpisy
Komentarze

Zostaw komentarz