Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Przypomina wegetariańskie carpaccio albo caprese, w którym pomidory zostały zastąpione cukinią. Jest doskonałym daniem na lato: odżywczym i lekkim, do tego łatwym w przygotowaniu. Zamiast serów miękkich typu mozzarella czy twaróg ziarnisty możemy użyć ser twardy typu emmentaler, gouda, tylżycki czy parmezan, cienko zwiórowany.

Składniki: 1-2 duże lub 2-3 małe cukinie, 4-7 łyżek oleju słonecznikowego, 2 duże kulki sera mozzarella (lub 5 łyżek wiórek świeżo startego parmezanu), świeżo utłuczony pieprz kubeba i sól kamienna do smaku, opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego, świeże listki bazylii do dekoracji.

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, pozostawiając skórkę. Plasterki blanszujemy wrzucając na osolony wrzątek na 1-2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mozzarellę również odcedzamy z zalewy i kroimy z plasterki (małe kulki możemy pozostawić w całości, wiórki z parmezanu robimy nożem szczelinowym). Tu uwaga – sery przyprawione kuminem rzymskim staną się lżej strawne. Danie układamy na talerzu, posypujemy pieprzem, skrapiamy olejem, octem winnym, posypujemy bazylią.

Smacznego końca lata Wam życzę!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz