Blog kulinarny pysznie wypełnił się przepisami – czas na pierwsze podsumowania. Poniżej zamieszczam listę z 2014 roku, z podziałem na główne kategorie. Niebawem uporządkuję kolejne lata. Bardzo ciekawa jestem, który z wpisów 2014 cieszył się Waszym największym uznaniem. Może napiszecie w komentarzach? Będzie mi niezmiernie miło.
Pieczywo:
Chleb z mąki orkiszowej na orkiszowym zakwasie – KLIK
Orkiszowy chleb na zakwasie przygotowywany wg metody trójfazowej – KLIK
Orkiszowy chleb z rajskimi jabłuszkami i migdałami – KLIK
Chleb na żytnim zakwasie – KLIK
Chleb domowy z nasionami babki płesznik – KLIK
Orkiszowe bułeczki – KLIK
Bułeczki dyniowe – KLIK
Do pieczywa:
Pasta z selera – KLIK
Pasta kanapkowa z dyni i cieciorki – KLIK
Przekąski i przystawki:
Orkiszanka dyniowa – KLIK
Owsianka pigwowo-dyniowa – KLIK
Kasza orkiszowa i sycące śniadanie – KLIK
Kasza orkiszowa z kasztanami – KLIK
Naleśniki orkiszowe z marmoladą – KLIK
Buraczane plastry w panierce z orkiszowych płatków – KLIK
Suflet z jaj i pokrzyw – KLIK
Pasta z selera z cebulą na orkiszowej grzance – KLIK
Omlet z kozim serem i miętą – KLIK
Dynia pieczona z kozim serem i pomarańczami – KLIK
Przystawka z fenkuła – KLIK
Zupy i dania główne:
Rosół z fenkułem i hyzopem – KLIK
Zupa z kury z hyzopem i orkiszowymi naleśnikami – KLIK
Zupa dyniowa – KLIK
Orkiszowa zupa postna – KLIK, klik
Buraczkowa z orkiszowym grysikiem i kurdybankiem – KLIK
Indyk w sosie ziołowym szałwiowo-hyzopowym – KLIK
Naleśniki orkiszowe zapiekane z twarogiem – KLIK
Świeża fasola z warzywami – KLIK
Kotlety dyniowe – KLIK
Dyniowe kluski leniwe – KLIK
Pigwa do mięsa – KLIK
Pizza orkiszowa z buraczanym sosem – KLIK
Słodkości:
Gwiazdki z nieba, czyli ciasteczka wspomagające nerwy (dodające energii) – KLIK
Ciasteczka migdałowe – KLIK
Korzenne ciasto marchewkowo-dyniowe – KLIK
Ciasto z mąki kasztanowej – KLIK
Ciasto z mąki owsianej z owocami – KLIK
Gofry orkiszowe – KLIK
Kulki z preparowanego orkiszu – KLIK
Pigwowe kulki w migdałach – KLIK
Galaretki z pigwy – KLIK
Pigwa w syropie – KLIK
Dżem z pigwy – KLIK
Arkusze owocowe z pigwy – KLIK
Do picia:
Napój szarlotka – KLIK
Kawa orkiszowa i bakalie – KLIK
Sok z tarniny – KLIK
Inne:
Suszona przyprawa do zup św. Hildegardy – KLIK
Mąka z pigwy – KLIK
Przyprawy i zioła w kuchni św. Hildegardy – KLIK
Cynamon cejloński – KLIK
Boże Narodzenie:
Orkisz w świątecznej kuchni – KLIK
Pierniczki z mąką orkiszowa i odszumowanym miodem – KLIK
Makowy chleb – KLIK
Orkisz z grzybami – KLIK
Orkisz z makiem, miodem i migdałami (kutia) – KLIK
Orkiszowe pierogi z makiem i wiśniami – KLIK
Barszcz czerwony z sokiem z kiszonych buraków i fasolą – KLIK
Artykuły:
Zwykła – nie zwykła kuchnia św. Hildegardy z Bingen, czyli jak to się zaczęło – KLIK
Jak rozpoznać mąkę orkiszową? – KLIK
Osobliwa kuchnia św. Hildegardy – KLIK
Recenzja kulinarna warsztatów gotowania z Hildegardą – KLIK
Orkisz leczniczy w kuchni – KLIK