Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Blog kulinarny pysznie wypełnił się przepisami – czas na pierwsze podsumowania. Poniżej zamieszczam listę z 2014 roku, z podziałem na główne kategorie. Niebawem uporządkuję kolejne lata. Bardzo ciekawa jestem, który z wpisów 2014 cieszył się Waszym największym uznaniem. Może napiszecie w komentarzach? Będzie mi niezmiernie miło.

Pieczywo:

Chleb z mąki orkiszowej na orkiszowym zakwasie – KLIK

Orkiszowy chleb na zakwasie przygotowywany wg metody trójfazowej – KLIK

Orkiszowy chleb z rajskimi jabłuszkami i migdałami – KLIK

Chleb na żytnim zakwasie – KLIK

Chleb domowy z nasionami babki płesznik – KLIK

Orkiszowe bułeczki – KLIK

Bułeczki dyniowe – KLIK

Do pieczywa:

Pasta z selera – KLIK

Pasta kanapkowa z dyni i cieciorki – KLIK

Przekąski i przystawki:

Orkiszanka dyniowa – KLIK

Owsianka pigwowo-dyniowa – KLIK

Kasza orkiszowa i sycące śniadanie – KLIK

Kasza orkiszowa z kasztanami – KLIK

Naleśniki orkiszowe z marmoladą – KLIK

Buraczane plastry w panierce z orkiszowych płatków – KLIK

Suflet z jaj i pokrzyw – KLIK

Pasta z selera z cebulą na orkiszowej grzance – KLIK

Omlet z kozim serem i miętą – KLIK

Dynia pieczona z kozim serem i pomarańczami – KLIK

Przystawka z fenkuła – KLIK

Zupy i dania główne:

Rosół z fenkułem i hyzopem – KLIK

Zupa z kury z hyzopem i orkiszowymi naleśnikami – KLIK

Zupa dyniowa – KLIK

Orkiszowa zupa postna – KLIKklik

Buraczkowa z orkiszowym grysikiem i kurdybankiem – KLIK

Indyk w sosie ziołowym szałwiowo-hyzopowym – KLIK

Naleśniki orkiszowe zapiekane z twarogiem – KLIK

Świeża fasola z warzywami – KLIK

Kotlety dyniowe – KLIK

Dyniowe kluski leniwe – KLIK

Pigwa do mięsa – KLIK

Pizza orkiszowa z buraczanym sosem – KLIK

Słodkości:

Gwiazdki z nieba, czyli ciasteczka wspomagające nerwy (dodające energii) – KLIK

Ciasteczka migdałowe  – KLIK

Korzenne ciasto marchewkowo-dyniowe – KLIK

Ciasto z mąki kasztanowej – KLIK

Ciasto z mąki owsianej z owocami – KLIK

Gofry orkiszowe – KLIK

Kulki z preparowanego orkiszu – KLIK

Pigwowe kulki w migdałach – KLIK

Galaretki z pigwy – KLIK

Pigwa w syropie – KLIK

Dżem z pigwy – KLIK

Arkusze owocowe z pigwy – KLIK

Do picia:

Napój szarlotka – KLIK

Kawa orkiszowa i bakalie – KLIK

Sok z tarniny – KLIK

Inne:

Suszona przyprawa do zup św. Hildegardy – KLIK

Mąka z pigwy – KLIK

Przyprawy i zioła w kuchni św. Hildegardy – KLIK

Cynamon cejloński – KLIK

Boże Narodzenie:

Orkisz w świątecznej kuchni – KLIK

Pierniczki z mąką orkiszowa i odszumowanym miodem – KLIK

Makowy chleb – KLIK

Orkisz z grzybami – KLIK

Orkisz z makiem, miodem i migdałami (kutia) – KLIK

Orkiszowe pierogi z makiem i wiśniami – KLIK

Barszcz czerwony z sokiem z kiszonych buraków i fasolą – KLIK

Artykuły:

Zwykła – nie zwykła kuchnia św. Hildegardy z Bingen, czyli jak to się zaczęło – KLIK

Jak rozpoznać mąkę orkiszową? – KLIK

Osobliwa kuchnia św. Hildegardy – KLIK

Recenzja kulinarna warsztatów gotowania z Hildegardą – KLIK

Orkisz leczniczy w kuchni – KLIK

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz