A oto spis ostatniego roku blogowania (który trwa i w razie potrzeby będzie uzupełniany), będący mariażem nowości i leczniczej tradycji w kuchni św. Hildegardy. Mam nadzieję, że dzięki podsumowaniom tych czterech lat łatwiej będzie nawigować w kuchni św. Hildegardy. Czy któryś przepis stał się komuś szczególnie bliski? (proszę o komentarz) Życzę posiłków ucałowanych, przygotowywanych z miłością, smacznych, sycących, zdrowych.
Pieczywo:
Orkiszowe bułki na parze z hildegardowymi dodatkami – KLIK
Do pieczywa:
Kanapki z orkiszowego chleba z przyprawami – KLIK
Pasta kanapkowa z kasztanów – KLIK
Przekąski i przystawki:
Marchewkowe tagliatelle pod kruszonką z migdałów – KLIK
Omlet z pokrzywą, nasionami babki płesznik i kozim serem – KLIK
Muffiny z warzywami – KLIK
Krążki cukinii w chrupiącej panierce z ciecierzycy – KLIK
Sałatki – trzy propozycje – KLIK
Mix sałat w marynacie z jadalnymi kwiatkami – KLIK
Zupy i dania główne:
Warzywne przeciery – KLIK
Zupa-krem ze szparagów – KLIK
Zupa kolagenowa – KLIK
Danie jednogarnkowe z ciecierzycy – KLIK
Sos dyniowy z makaronem – KLIK
Pierogi z kuskusem i gotowanym kurczakiem – KLIK
Cukinia faszerowana orkiszowym ryżem – KLIK
Kurczak w sosie dyniowo-migdałowym – KLIK
Komosa ryżowa ze szparagami – KLIK
Kurczak pieczony z hyzopem i jabłkami – KLIK
Falafele – kotlety z ciecierzycy – KLIK
Naleśniki szpinakowe z kozim serem – KLIK
Buraczane risotto z orkiszu – KLIK
„Pizza” na mące z ciecierzycy – KLIK
Gołąbki z orkiszowym ryżem w liściach winogron – KLIK
Słodkości:
Orkiszowa szarlotka – KLIK
Orkiszowe pączki serowe – KLIK
Ciastka na nerwy – KLIK
Ciasteczka migdałowe – KLIK
Łatwe ciasteczka z macierzanką – KLIK
Pomarańczowa galaretka z agarem – KLIK
Kisiel z soku z wiśni – KLIK
Pieczone owoce – KLIK
Podwieczorek z grilla – KLIK
Letnie racuchy – KLIK
Do picia:
Herbaty ziołowo-owocowe – KLIK
Wielkanoc:
Wielkanocne pisanki – KLIK
Barszcz biały na orkiszowym zakwasie – KLIK
Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem – w spisie na 2016 rok
Inne:
Miód regenerujący wątrobę – KLIK
Jajko przeciw biegunce – KLIK
Zupa kolagenowa – KLIK
Fiołkowy cukier – KLIK
Masło szałwiowo-jodłowe – KLIK
Pokrzywa – nie na surowo – KLIK
Dressingi w kuchni św. Hildegardy – KLIK
Pieprz kubeba w kuchni św. Hildegardy – KLIK
Artykuły:
Renesans wiedzy żywieniowej i praktyki św. Hildegardy – KLIK
Święta Hildegarda i… drzewa – KLIK
Posiłki terapeutyczne – KLIK
Współczesna kuchnia św. Hildegardy – KLIK
Rytm posiłków wg św. Hildegardy z Bingen – KLIK